2013. március 23., szombat

Reggeli kora tavasszal

Hideg tavaszi idő után, alig zöldek a kertből...
 

 Egy kis korai zölddel "díszített" szombati reggeli. A hűvös idő miatt még kevés a gaz a kertben, névszerint:
Ibolya
Tyúkhúr
Körömvirág levél
Metélő petrezselyem
Pásztortáska
 
Hogy kicsit felturbózzam, kapott még az a két tükörtojás egy kis lila hagymát, illetveitalként télies jellegű alma, répa, céklalevet...
Finom volt!

 
 
Ez a múlt heti.. 

Ez pedig sajtosszendvicsen gazok reggeli...
 
Mivel húsvét előtt vagyunk:
Egy kis böjtös kakaóscsiga is jó reggelire, nagy teával.
Elkészítése:



 



Recept hamarosan, nagyon egyszerű, csak most sietnem kell
....
Nos tehát a recept:

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
csipet só
cukor ízlés szerint

Hozzávalók a kakaós kencéhez:
10 dkg vaj
5 dkg cukor
3 dkg keserű kakaó

Elkészítése:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd az összes hozávalóval egynemű tésztát gyúrunk.
A vajat akár olvasztani is lehet és úgy összegyúrni, csak ne legyen forró, mert akkor "megdöglik" az élesztő.
Kb. 40 percig meleg helyen kelesztjük, majd két téglalap alakú tésztát sodrunk ki, ha ilyen apróbb csigákat szeretnénk. Ha nagyobbakat akkor egy téglalapot sodorjunk ki az egész tésztából.
A téglalapokat megkenjük a jól kikevert kakaós kencével,  a téglalap hosszanti oldalától kezdve feltekerjük, majd kb. 2 cm-es kis tekercseket vágunk belőle, ahogy a kép is mutatja. A csigákat tepsibe rakosgatjuk. A tepsibe érdemes papírt tenni, mert a cukor az alján esetleg odasülhet a tepsihez és azt nem egyszerű tisztítani.
Kb 25-30 percig kell, olyan 180 fokos sütőben sütni. Lehet, hogy kevesebb idő is elég! Vigyázzunk, hogy csak világosra süssük.
Frissen a legjobb, de egy kis meleg kakóval még akkor is finom, ha már kőkeményre száradt :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése